Een vreugdevuur is een groots door mensen opgebouwd en gecontroleerd vuur om iets te vieren. Na bijvoorbeeld vastentijd, oorlogstijd of afsluiting van het jaar is het soms gebruikelijk om een groot vreugdevuur te maken. In zo’n vuur wordt symbolisch het moeizame verleden verbrand en achter zich gelaten. Vaak wordt er in een cirkel om het vuur gedanst en gefeest (bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Vreugdevuur).

Vanaf het einde van de tweede wereldoorlog ontstond de traditie van vreugdevuren in Den Haag. Welke wijk had de hoogste vuurstapel? Dit leidde tot een jacht op kerstbomen, autobanden en allerlei ander brandbaar materiaal onder hoofdzakelijk jonge mannen. Dit ging vaak gepaard met bendevorming, vernielzucht en agressie richting elkaar en politie en gemeente. Ook in Duindorp waren er op veel plekken vreugdevuren rond de jaarwisseling, zo kon je vrijwel op elke hoek van de straat wel een vuur tegenkomen. Halverwege de jaren ‘80 is de gemeente begonnen met een integrale aanpak, omdat het zo niet verder kon. Vreugdevuren werden meer georganiseerd, de gemeente bepaalde de plaatsen waar vreugdevuren gehouden mochten worden, zodat dit meer te controleren werd.

Het bouwen van het grote vreugdevuur van het “Meeuwenhof” in Duindorp werd verplaatst naar ‘het dammetje’ – een overloop op de houtrustweg die richting de kranenburgweg loopt -, 5 dagen voor oud en nieuw begonnen de duindorpers met het bouwen van een grote stapel pallets, maar vooral ook kerstbomen welke dan tijdens de jaarwisseling aangestoken werd, dit samen met een grote feesttent op het oude “Meeuwenhof”. Op dit moment was er nog een groot georganiseerd vuur, het vuur van de Markensestraat, echter was deze al op het strand te vinden.

Aangezien het vuur van het “Meeuwenhof” steeds hoger werd en het vuur vooral nog gevuld werd met pallets, werd het voor de gemeente tijd om het vuur te verplaatsen. Het vuur van het “Meeuwenhof” moest voortaan op het strand opgebouwd worden; een mooie plek om het vuur nog groter te bouwen en daar werd ook goed op ingespeeld. Alle jongeren en ouderen uit de buurt kwamen samen, om samen alle vuren uit Duindorp tot een groot vuur te maken, zo kwamen de jongens uit de Markensestraat ook bij de jongens van het Meeuwenhof terecht en bouwden zij samen regelmatig “het hoogste vreugdevuur van Nederland”. Sindsdien is de echte strijd met de ‘rivaal’ Scheveningen ontstaan, want wie bouwt nou elk jaar het hoogste vreugdevuur op het strand?

Het verzamelen van pallets neemt dan tegenwoordig ook al maanden voorbereiding in beslag, oude weggooi pallets worden verzameld van bedrijven en opgeslagen tot dat ze het strand op mogen. Zodra kerst aangebroken is begint het dan ook bij iedereen weer te kriebelen, want de nacht na Tweede Kerstdag mogen we weer met ze allen het strand op, 5 dagen lang zal je op straat in Duindorp dan weinig bewoners vinden, aangezien Duindorp dan een grote familie is die op het strand te vinden is, Oud & Nieuw is dan ook wel dé tijd van het jaar in Duindorp.

Iedereen is bereid vrijwillig te helpen, de meeste pallets worden door middel van mankracht tot een grote stapel gevormd. Iedereen is dan 5 dagen lang keihard aan het werk – in af en toe bizarre winterse omstandigheden – en lijkt het wel of de hele wijk een week vakantie heeft. Dit gaat samen met veel gezelligheid, voor de meesten is dit een tijd dat je iedereen weer ziet, elkaar bijpraat over het afgelopen jaar, maar vooral ook veel lol maakt onder elkaar, dit meestal onder het genot van een drankie, terwijl de muziek voor de nodige arbeidsvitaminen zorgt.

In tegenstelling tot vroeger, is het vreugdevuur in Duindorp tegenwoordig een gezellige belevenis geworden voor iedereen, waar zelfs de burgemeester tegenwoordig erg over te spreken is. Er zijn geen ongeregeldheden, alles wordt netjes verzorgd en zelfs de feesttent is een ware belevenis. De belangstelling voor de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen is daarom alleen maar aan het toenemen, toeristen en landelijke media weten de vreugdevuren elk jaar weer te vinden, wat dit tot een steeds groter en gezelliger gebeuren maakt.

In de afgelopen jaren is het vreugdevuur van Duindorp meerdere malen uitgeroepen tot “het hoogste vreugdevuur van Nederland” en in zelfs tot grootste vreugdevuur van de wereld en heeft daarmee een vermelding gekregen in het Guinness Book of Records. Dit kan natuurlijk niet zonder de hulp van bedrijven die pallets al geruime tijd voor ons verzamelen, diverse vrijwilligers, sponsors en donateurs. Door dat het vuur steeds groter en hoger wordt zijn wij afhankelijk geworden van deze mensen die ons elk jaar weer helpen en die dit gebeuren mogelijk maken. Wij zijn deze mensen dan ook erg dankbaar en hopen elk jaar weer nieuwe sponsors te mogen verwelkomen.